Adáról

Gyönyörűen rendezett park veszi körül sétányokkal, padokkal, asztalokkal és sportpályákkal. Játszótér várja a legkisebbeket, a sportkedvelőket pedig változatos futball-, kézilabda-, tenisz- és fitnesz pályák várják.

Ada község Kelet-Bácska középső részén, a Tisza jobb partján található 228,6 km² területen, így a kisebb vajdasági községekhez tartozik közel 19 000 lakossal. A község öt települést foglal magába: Adát, Moholt, Törökfalut, Völgypartot és Valkaisort.
A régészeti kutatások szerint ez a terület már a csiszolt kőkorszakban is lakott volt. Rómaiak, hunok és avarok nyomaira bukkanhatunk, amelyeket a szláv törzsek hoztak magukkal. A IX. század végén megjelentek a magyarok a Pannon-síkságon, akik a XII. És XIV. századok során számos magyar települést alapítottak, mint Asszonyfalva, Bánfalva, Pezer, stb. Ada ősének az egykori Petrina nevű települést tekinthetjük, amelynek alapítását 1694-re becsülik, és amelyet Arsenije Čarnojević idejében beköltöző szerbek alapítottak. Később a település neve „Ostrova” lett (1702), 1723-ban pedig Ada-Hatta néven szerepel Temes vármegye térképén.