Turizmus

SEOSKI TURIZAM

ZAVIČAJNA KUĆA:

Zavičajna kuća služi da na jednom mestu prikaže nekadašnju životnu formu, pokućstvo, alate, upotrebne predmete i kulturne relikvije naših očeva i majki. U Adi isto možemo pogledati kako su živeli naših očeva i majke. Možemo videti razni nameštaj, odeću i obuću i stare svakodnevne predmete. Pored svega ovoga stoje nam na raspolaganju raznovrsni programi (svinjokolj, vožnja kočijom, jahanje i spremanje tradicionalnih jela.), koji nam provedeno vreme na selu čine atraktivnijim i ispunjenijim.

SALAŠ „KOŠ“

Salaš „Koš“ se nalazi na teritoriji opštine Ada u selu Sterijino 10 km od grada na adresi „ Veliki put br. 13″. Promoviše seoski turizam i daje mogućnost za organizaciju jednodnevnih izleta sa bogatim sadržajem za školske i predškolske ustanove, kao što je doručak pokraj logorske vatre, razgledanje malog muzeja, bacanje potkovice, skakanje u džaku, vuča kanapa, zatim šetnja do susednog salaša, jahanje i vožnja zapregama i isprobavanje radionice staroga zanata, (grnčarenje, rad sa vunom, bojenje platna, rezbarenje, pletenje korpe, pravljenje nakita od bisera itd.).

Pored izleta daje se mogućnost i za organizaciju raznoraznih manifestacija kao što su: školski susreti, rođendani, konjički programi i streljarstvo, razgledanje ptica i životinja na salašu i zimski program (vožnja konjskim sankama, svinjokolj, maskenbal )!

VETRENJAČA

U turističku ponudu ubrajamo staru vetrenjaču u Obornjači. Više ne radi, ali renovirana je unutrašnjost u kojoj je izgradnjen mali muzej, u kojem možemo pogledati predmete koji su bili neophodi za rad.

LOVNI TURIZAM

U Opštini Ada postoji dva Lovačka Udručenja: „Fazan- Ada“ i „Panonija- Mol“, zatim jedan specializovani objekat za lovni turizam„ Hubertus“ sa svim pratećim sadržajima, koji ujedno i organizuje lovove na našoj teritoriji.

Ukupna lovna površina je 18 000 hektara koja se sastoji od gornjeg i donjeg rita, šumske zone, okoline budžaka, gornjeg terena zatim od teritorije u Obornjači i Orlovači.

Ada i okolina su idealno mesto za lov kako na krupnu divljač( najčešće srneći divljač i lisica) tako i na sitnu ( zec, fazan, divlja patka, afrička grlica, balkanski sivi golub-gugutka i prepelica).

Lovni turizam u Adi ima veliku tradiciju i pored domaćih u sve većem broju posećuju nas i inostrani lovci.

RIBOLOVNI TURIZAM

Ada i njena okolina je idealno mesto za ribolov. Od plemenite ribe možemo naći: šarana, soma, mrenu, kečigu, deveriku, protfiša, nosarku, babušku, štuku, balina i smuđa. Od mamac ribe (Kaubleri): linjaka i bandara.

Ribolovni turizam raspolaže sa velikom tradicijom i pored domećih ribolovaca u što većem broju imamo i inostrane posetioce

KAMP

Na obali reke Tise nalazi se kamp u Adi. Odlična lokacija i prelepo okruženje, čine ovaj kamp jedinstvanim u široj okolini.

Svake godine broj kampera se povećava i težnja za ovakvim vidom turizma postaje sve veća.

SPORTSKI REKREATIVNI TURIZAM

  • Fudbalski teren
  • Odbojka na pesku
  • Rukomet
  • Košarka
  • Stoni tenis
  • Karate
  • Rvanje